Golego.rs na Facebook-u
Naslovna Vodič za kupovinu Kako izabrati dušek?

PRVI KORAK

Najpre treba odgovoriti čemu je namenjen dušek? A onda sagledati sve elemente bitne za odabir, najbolji odnos cene/kvaliteta, otklanjanje zdravstvenih smetnji, učestalost upotrebe...

Pri izboru veličine dušeka mi predlažemo, ako ste u mogućnosti, da se pridržavate saveta kao na sledećoj skici, bilo da se radi o singlu ili bračnom dušeku.

kako_izabrati_dusek

DRUGI KORAK

Nalazimo se na velikom raskršću XX i XXI veka sa ogromnim napretkom u sferi nauke, informatike, komunikacija, kosmičkih proučavanja, na pomolu su i interplanetarna putovanja. U tom mrežnom haosu, gde se sve prepliće, i gde misleni radijusi dopiru daleko, svedoci smo sveta u kome se sve ubrzava, pri čemu organizam trpi mnogo veće fizičke, psihičke i duhovne napore.

Zato u ovo "novo doba" moramo govoriti i o "snu novog doba". Na žalost, često ograničeni vremenskim i drugim mogućnostima, nismo u stanju da sakupimo dovoljno informacija o "snu novog doba".Tu i tamo izađu, van naučnih krugova, najnovija istraživanja, informacije, saveti koji nas zagolicaju na razmišljanje. Često ne pridajemo značaj takvim novinama, smatrajući da je to privilegija određenog kruga ljudi. Tek kada na svojoj koži osetimo neki problem "novog doba" počinjemo da ozbiljnije prikupljamo informacije.

Pa koji su to najčešći problemi "sna novog doba": brži život, stres, poremećaj sna (insomnija), bol u leđima, glavobolja, hronični umor, nepravilno držanje tela, krivljenje kičme, alergije, impotencija... Svi ovi problemi i poremećaji mogu biti izazvani neadekvatnim sistemima za spavanje ( dušek, jastuk, el. podloga i krevet). Spavaća soba je intimni kutak u koga ne puštamo nikoga. Pa pošto je to kutak zatvoren za javnost, često zadnji dolazi na red za opremanje.

Mi ovde insistiramo na preventivi, jer je to lekovita reč. Ne dopustite da Vi, a pogotovu Vaša deca dođete do problema pa da otklanjate posledice.

Gledajte i planirajte da otklanjate uzroke.

TREĆI KORAK 

Uz kratku edukaciju i intervju koji sa Vama naprave stručni konsultanti, dobri poznavaoci "sistema za spavanje" će Vam preporučiti 2-3 dušeka. A koji je pravi, najčešće prepoznajete prilikom prve probe u 90% slučajeva.

Lokacija, položaj, veličina spavaće sobe je primarni uslov dobrog sna. Najnovijim istraživanjima i otkrićima, prostorija treba da bude provetrena i da zadovolji "3T" osnovna uslova: tišina, tama, temperatura.

Pored osnovnih "3T" uslova, postoji čitav niz preporuka: ne jesti 2-3h pred spavanje, odlaziti u slično vreme na spavanje, ne piti alkohol, kafu... bavite se mirnim mislima, spavaću sobu oslobodite TV, kompjutera i ostalih radnih materijala.

Treba zadovoljiti i nekoliko ključnih individualnih faktora da bi jutro bilo pametnije od večeri:

- dobra potpora tj. anatomski oslonac za kičmu,

- površinski osećaj udobnosti,

- dobra prozračnost dušeka koja omogućava dobro "disanje tela",

- odgovarajuća tvrdoća dušeka,

- veličina dušeka.

Velika grupa dušeka ispunjava ove uslove, bilo da su sa oprugama, sa penom ili lateksom, vazdušni ili vodeni i još neki drugi. Dakle, bez obzira koji dušek odaberete uvek procenjujte i ocenjujte da li su zadovoljene Vaše lične potrebe za udobnošću, potporom i anatomskim oblikom, prozračnošću, tvrdoćom, veličinom dušeka i td.

Udobnost i tvrdoća su individualni osećaji! Zadovoljili ste većinu potreba ako se budite baš kada treba! Odmorni i opušteni! Ako ustajete spremni da zagrlite novi dan i date sve od sebe!

PAŽNJA

Na tržištu postoji veoma veliki izbor dušeka. Kako u tako širokoj ponudi odabrati pravi? Ne nasedajte "bombastim" izrazima (revolocionaran, hospital, vrhunski, ergonomski, anti, anti...) već proverite kvalitet korišćenih materijala i sertifikate istih. Zatim procenite nivo i složenost prerade korišćenih materijala. Važna, ako ne i najvažnija uloga dušeka, jeste da obezbedi dobru potporu, tj. da prati anatomiju kičme. Najbolju anatomiju pružaju različite zone tvrdoće jezgra dušeka. Još jedan važan uslov koji dušek treba da ispuni jeste visoka prozračnost, što obezbeđuje telu razmenu vazduha sa okolinom. Zatim, proverite kvalitet korišćenih materijala u površinskom sloju, koji daje osećaj udobnosti. I na kraju, završnu zaštitu i utisak ostavljaju materijali korišćeni za navlake. Navlake u sebi imaju različite dodatke (joni srebra, kapok, lyocell, aloe vera, bambus, itd.), koji služe kao antibakterijska i antialergijska zaštita.

Što je dušek višlji, to je i udobniji. Najnoviji trend u izradi dušeka u Americi jeste upravo dušek sa višestepenim jezgrima. I ovde se može primeniti engleska poslovica - Nisam toliko bogat da kupujem jeftine stvari!

nazad na vrh Štampaj Pošalji

Content