Golego.rs na Facebook-u
Naslovna Vodič za kupovinu Fiziologija sna

CORTISOL je hormon čiji nivo reguliše potrebu za snom. Niži nivo opominje kada je vreme za san, a kada dostigne potreban nivo, daje signal da je vreme za buđenje. Tokom sna prolazimo kroz nekoliko različitih faza, pri čemu su prepoznatljive tzv. „REM" i „N-REM" faza. Obe su sastavljene iz nekoliko podfaza.

„REM" faza (RAPID EYE MOVEMENT) ili faza laganog sna, u kojoj provedemo 20-25% sna, javlja se 1,5h posle padanja u san. Merenjima je utvrđeno da se na svakih 1,5h ova faza ponavlja. Karakteristike „REM" faze su: oči se brzo pomeraju levo-desno, mozak je veoma aktivan i u toj fazi se lako budimo, ali i lako zaspimo, sanjamo, prikupljamo energiju za mozak i telo, kao i za razne svakodnevne obaveze. Kako se mišići opuštaju, telo postaje „ukočeno".

„N-REM", suprotno od „REM" faze, je faza dubokog sna. Mozak je manje aktivan, ali se povećava aktivnost tela, i to zbog pojačanog lučenja i kruženja hormona. Tokom ove faze obnavlja se tkivo. „N-REM" faza dubokog i okrepljujućeg sna čini 75% sna. Karakterišu je četiri podfaze:

1. Polubudno stanje

2. Početak sna, počinjemo da dišemo ujednačeno, pri čemu je i puls ujednačen. Temperatura tela opada, što govori da soba za spavanje treba da bude rashlađenija za par stepeni od radne sobe.

3/4. Duboki san - disanje i puls se usporavaju, mišići se opuštaju i obnavlja se tkivo, i to ako je dušek „udoban". Mišići se odmaraju jedino kada su opušteni zbog čega je neophodan anatomski dušek. Mozak je manje aktivan, ali se povećava aktivnost tela zbog pojačanog lučenja i cirkulacije hormona.

nazad na vrh Štampaj Pošalji

Content